Sunday, December 6, 2015

Ahjupasta pepperoniga

Torm jätkub ja juba kolmandat päeva meenutab jõulukuu pigem midagi plahvatanud soo laadset kui talve võlumaad. Niisugustel perioodidel tekib mul alati isu millegi sellise järele, mis seisneb hunniku hea värske tooraine ühes potis või vormis mõnusalt tummiseks hautamises-küpsetamises - comfort food ehk lohutustoit oma ehedaimas vormis.
Niisiis vaagisin hommikul aknast välja piiludes turule veisepõskede järele minemist, ent poolde hommikusse veninud hobitöö-öö (on see üldse sõna?) järel sain maast lahi pisut liiga hilja sellise mitmetunnise ahjuroaprotseduuri tarvis. Siis aga meenus üks retsept, mille mitu nädalat tagasi Pinterestist leidsin ja mis mind kummitama jäi. Ahjupasta pepperoni vorsti ning marinara kastmega, nimelt.



Olen pasta suhtes alati ülimalt kriitiline olnud - esiteks seetõttu, et Kaasa töö itaalia restoranis ning seal degusteeritud suurepärased pastaroad on lati kõrgele, lausa väga kõrgele seadnud. Teiseks sellepärast, et minu jaoks on mõnus tekstuur ja selged maitsed iga pasta juures must have omadus. Kuna olen senimaani koduste tomati baasil kastmete osas üsna laisk olnud, ei ole purgikastmed enamasti maitselt päris sinna "seda tahaks veel!" kategooriasse küündinud (teeksin nii mõndagi Vapiano arrabiata kastme retsepti eest, näiteks).

Marinarat ei ole ma aga varem ise teinud ning võin etteruttavalt öelda, et see kukkus välja lausa suurepärane (LINK). Kastme podisemise ajal valmis ka suur potitäis pastat ja valik lisandeid, mille kasuks sel korral otsustasin. Põhimõtteliselt on juba originaalretseptiski (LINK) vihjatud, et hulka võib segada mida iganes, vastavalt oma maitse-eelistustele, rahakotile ja tõekspidamistele, ent kõrvutades potitäie pastat oma ahjuvormi suurusega, otsustasin seekord juba valvel seisva brokoli mõneks teiseks korraks jätta ning piirduda vaid minimaalsega. Varasemast olid kodus olemas mõned juba kuivetuva välimusega šampinjonid, kes mu pastaroas eksistentsile ideaalse eesmärgi leidsid.


Kuna pepperoni on meie poelettidel veel üsna harv nähtus, kasutasin Oskari viilutatud pepperonit, mille pakis olevad kaks rivi vorstiviile lõikasin pikuti pooleks ja noppisin vormi lisades üksteise küljest lahti - viilud on küllaltki õhukesed ja kokkuhoidvad. Kes armastab teravamaid elamusi, võib proovida näiteks pepperoni asendada chorizo vorstiga. Viimasel juhul tuleks olla väga ettevaatlik lisarasvainete ja õli kasutamisega, sest chorizost tuleb seda omajagu.

Pastasordi osas ei ole muid piiranguid kui minu soovitus kasutada pigem väiksemate osistega varianti - täna valisin minipenned, aga sarvekesed, fusillid, teokarbid jms sobivad ka kenasti.

Tegelikult on selle ahjupasta valmistamine kiire ja lihtne - koostisained suures potis omavahel segada, laotada suurde ahjuvormi, valada välja klaas head valget veini ning oodata, kuni juust pasta pinnal kauni kuldse tooni võtab.


Olgem ausad, tormisel sügistalvisel pühapäeval, kui selja taga 14-tunnine tööpäev ning parim koht maailmas tundub olevat suurel diivanil mõne hea seriaali seltsis, on üks korralik ahjupasta just see, mida naised vajavad (aga pakkuge viisakusest ka ülejäänud pererahvale, ootamatutele külalistele ja naabritädile, sest antud kogusest saab oma kuus inimest kõhu täis).

Ahjupasta pepperoniga
4-6 portsjonit

500 gr pastat
1 sl oliiviõli
1 väiksem sibul, peeneks hakitud
0,5 tl punet e. oreganot
4 küüslauguküünt, peeneks hakitud*
500 ml marinara kastet
1 purk purustatud tomateid
250 gr mozzarella juustu, jämedalt riivitud
1 pakk (80 gr) viilutatud pepperoni vorsti 
parmesani juustu, riivitud
soovi korral peotäis värsket basiilikut
*Kui kasutad seda isetehtud marinara kastet, jäta küüslauk ära - seda on kastmeski piisavalt.

Kuumuta ahi 190'C kraadini. Keeda pastat vähese soolaga maitsestatud vees, kuni see on poolpehme (al dente, u 7 minutit olenevalt pastasordist).

Kuumuta pannil oliiviõli ning prae selles küüslauku, kuni see on klaasjas ja mõnusalt aromaatne. Lisa sibul ja oregano (kui kasutad pastas seeni, lisa siinkohal ka need) ning prae segades veel minutike, tõsta siis kõrvale.

Kurna pasta ja vala tagasi potti (või avasta, nagu mina, et pott jääb segamiseks liiga väike ning kummuta pasta hoopis suurde kaussi). Sega hulka sibula-küüslaugu segu, marinara kaste, purustatud tomatid, mozzarella, pepperonid ja basiilik. Vala pasta suuremasse ahjuvormi, riputa peale riivitud parmesani juustu ning küpseta ahjus 20 minutit või kuni juust on sulanud ja kuldkollane. 

No comments:

Post a Comment